Erica Terpstra was begin jaren zestig succesvol als zwemster. Ze was in 1962 Europees kampioen en was meerdere keren Nederlands kampioen. Ze deed twee maal mee aan de Olympische Spelen, in Rome (1960) en Tokyo (1964). Bij de Spelen in Tokyo behaalde ze een zilveren en bronzen medaille.
In 1977 kwam Erica Terpstra in de Tweede Kamer voor de VVD. Ze is tot eind 2003 kamerlid gebleven, met een onderbreking van vier jaar, 1994-1998, waarin zij staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport was. In haar functie als staatssecretaris was Erica Terpstra belast met het jeugd- en ouderenbeleid, beleid voor mensen met een handicap, de AWBZ-verzekering en sport. In 1996 introduceerde zij het Persoonsgebonden budget.
In oktober 2003 werd Erica Terpstra gekozen tot voorzitter van NOC*NSF. Als voorzitter van NOC*NSF reikte ze in 2005 de nieuwe sportprijs de Fanny Blankers-Koen Trofee uit. In mei 2010 trad Erica Terpstra officieel af als voorzitter van NOC*NSF. In datzelfde jaar trad ze toe als lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.
Terpstra voelt zich sterk aangetrokken tot het boeddhisme. Zij noemt zichzelf geen boeddhist, maar ‘levenslang student van het boeddhisme’.
Erica Terpstra heeft diverse onderscheidingen gekregen voor haar werk. Zo ontving ze in 1968 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau, gevolgd door het Erekruis Huisorde van Oranje Nassau in 1973. Daarnaast is ze onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Olympic Order Internationaal Olympisch Comité. In 2008 werd Erica Terpstra onderscheiden met de majoor Bosshardt Prijs voor haar uitzonderlijke verdiensten voor de Nederlandse samenleving.
Vanaf begin 2011 presenteert Erica Terpstra voor omroep Max haar eigen reisprogramma Erica op Reis.
Enthousiasmerend, bindend verhaal over de kracht van positief denken.
Erica gebruikt de metafoor van ondernemen en topsport. Zij acht tevens economische crisis minder bedreigend dan de zingevingcrisis waar sommige mensen kennelijk onder gebukt gaan en geeft tal van voorbeelden hoe je kleur aan het leven kan geven, onder het motto: “Leef met passie, leef in het nu”!
Met veel humor en tal van anekdotes wordt het steevast een inspirerend en vrolijk verhaal, waar mensen van jong en oud enthousiast over worden. Altijd is het verhaal mede toegespitst op de opdrachtgever.