Charles Groenhuijsen
Charles Groenhuijsen (1954) werkt vanuit Nederland (Hilversum) en de VS (Washington DC) als schrijver, columnist, consultant en spreker. Ook is hij een veel gevraagde moderator voor inhoudelijke discussies en feestelijke bijeenkomsten waarbij hij moeiteloos in zowel Nederlands als Engels opereert.
Hij is al 35 jaar (sinds 1974) actief in de journalistiek waarbij hij brede ervaring opbouwde bij geschreven media (ANP, Volkskrant, Vrij Nederland). En hij werkte 23 jaar bij de publieke omroep als presentator (Nova, NPS) en als correspondent, verslaggever en presentator bij de NOS.
Spreker of dagvoorzitter?
Groenhuijsen is breed inzetbaar. Hij heeft veelvuldig gesproken en geschreven over nationale en internationale politiek, economie en zakenleven. Maar hij kan veel meer. In 2008 en 2009 was hij spreker of dagvoorzitter over uiteenlopende onderwerpen als internationaal transport, het politieke klimaat in Nederland, ontwikkelingen in het Nederlandse onderwijs, multinationale business-financing, Internet-telefonie, de toekomst van de hypotheekmarkt, kansen voor midden- en kleinbedrijf, nieuwe toepassingen van business-software, de uitbreiding van de EU, de uitdagingen van de Nederlandse industrie en logistiek.
Uiteraard wordt hij ook als kenner van de VS ook veelvuldig gevraagd te spreken over de meest uiteenlopende Amerikaanse onderwerpen. Groenhuijsen schreef een boek over de spannende verkiezingen van 2008. Gaat de wereld echt anders naar de VS kijken nu George Bush in het Witte Huis plaats heeft gemaakt voor Barack Obama? Kan de nieuwe president het gedeukte imago van Suprmacht Amerika weer glans geven?
In spreekbeurten, columns en artikelen bespreekt Groenhuijsen de Amerikaanse politiek en economie. Is Amerika in verval? Is Europa beter dan de VS opgewassen tegen de uitdagingen van de 21ste eeuw?
Groenhuijsen roeit intussen weer nijver tegen de anti-Amerikaanse stroom in. Hij verzet zich tegen het in Nederland wijd verbreide anti-Amerikanisme, dat vaak gebaseerd is op oppervlakkige vooroordelen en zelden op feitelijke informatie. Die kritische benadering koos Groenhuijsen ook al in zijn boek ‘Amerikanen zijn niet Gek’ (ruim 100-duizend verkochte exemplaren en 24 drukken een klinkende bestseller).
Die benadering van zijn eerdere boek is ook in zijn laatste boek “Hoera, een nieuwe president” terug te vinden. Er is natuurlijk aandacht voor de nadelen van het Amerikaanse systeem (de overdadige invloed van ‘The Almighty Dollar’).
Maar Groenhuijsen legt ook nadruk op de juist heel democratische trekken van het systeem in de VS. In geen westers land mogen kiezers zo vaak zo veel openbare ambtsdragers kiezen. Nergens zijn er ook zo veel referenda en volksinitiatieven. Wat dat betreft is het D66-walhalla hier al lang gevestigd, betoogt Groenhuijsen.
Charles Groenhuijsen is een veel gevraagde spreker en voorzitter. Hij bestrijkt in het Nederlands en Engels een breed scala aan onderwerpen ontleend aan zijn 33 jaar in de journalistiek en natuurlijk aan zijn boeken over VS en Nederland. Met zijn opdrachtgevers werkt Groenhuijsen inhoudelijk aan een passend concept voor een inspirerende en uitdagende speech. De ene keer voor een exclusief gezelschap van 15 corporate managers, een andere keer voor een theaterzaal vol vermogende particulieren, beginnende ondernemers of klanten van een grote bank. Hij is een veel gevraagde gast op scholen, in boekwinkels en bibliotheken waar hij over zijn boeken vertelt en graag in discussie gaat met zijn publiek.
Onderwerpen die Charles Groenhuijsen recent behandelde:
Verschillen tussen Nederland en de VS (zakendoen, cultureel, onderwijs, economie, politiek), globalisering, arbeidsmarkt (nationaal en internationaal), George Bush en de Irak-oorlog.
Als dagvoorzitter heeft Groenhuijsen ook zeer uiteenlopende onderwerpen behandeld:
Marketing en sales, internationaal betalingsverkeer, multinationale investeringen, de veranderingen op de Nederlandse huizen- en hypotheekmarkt, diversity in personeelsbeleid, internationaal voetbal, beveiliging internationaal transport, de uitdagingen van Internet, verzekeringen en tussenpersonen, VOIP-telefonie, internet-bankieren, provinciaal economiebeleid.